Aromák - A választás


Sokszor és sokan kérik, hogy ajánljak valami aromát nekik, mivel vagy nem tudják, hogy milyen ízt szeretnének, vagy valami új ízt akarnak kipróbálni, csak éppen nem tudják eldönteni, hogy mi is legyen az, és így segítséget kérnek.
Lényegében ez nem is gond, igazából az első kérdés, amire itt választ keresünk, hogy milyen típusú ízt keresünk? Dohányost? Gyümölcsöst? Valami extrát? Ez alapján el lehet indulni valamerre. Ha közben felmerül egy íz a gondolatainkban, akkor próbáljuk meg azt körüljárni, hátha kivitelezhető, vagy hátha van abból az ízből.

A dohányosok legegyszerűbbek, ha van egy kedvenc gyártónk és egy kedvenc boltunk, ahol át tudjuk nézni a honlapot, esetleg az üzletben elmondjuk, hogy ezeket próbáltuk már, és szeretnénk valami újat kipróbálni, biztosan lesz még olyan aroma, amit nem próbáltunk, esetleg fűszerezésnek a jelenlegi arománkhoz adhatunk valamit.

A gyümölcsösökkel picit nehezebb a helyzet, de igazából a honlapok alapján végig tudjuk nézni és találunk valamit, ami az ízlésvilágunknak megfelelő. Ha ez alapján sincs nincs ötletünk, tehát nem ragadt meg a szemünk valamelyik aromán, akkor a következő szempontokat vehetjük figyelembe:
Édes vagy savanyú aromát keresünk?
Milyen ízvilágot keresünk?
Kiegészíteni, módosítani vagy fűszerezni akarunk valami mást?

A gyümölcsös ízeknél talán a legegyszerűbb, ha édesítjük, vagy egy másik gyümölcsöt adunk egy jelenlegi receptünkhöz. Lényegében kiegészítjük és érdekesebbé tesszük a folyadékot, esetleg a jelenlegi hangulatunkhoz vagy évszakhoz, időjáráshoz alakítjuk a liquidünket.

Kiegészítő vagy egyéb ízeknél a lehetőség adott, hogy a jelenlegi egyik receptünket kiegészítsük velük, esetleg új lehetőségeket találunk, ha konkrétan ezekre keresünk rá vagy ezeket nézzük végig.

Ha ez sem hoz lázba minket, akkor kezdjünk el olyan ízeken gondolkodni, amik esetleg illenek egymáshoz, de még soha nem próbáltuk ki őket ilyen kombinációban, vagy nem illenek egymáshoz (kis adagban egy próbát megérhet).

A desszert és egyéb ízeknél lehet játszani az édesítéssel, a savanyítással, egyes ízelemek növelésével, csökkentésével, más gyártó ugyanolyan ízre való cseréjével, esetleg egy íz teljes cseréjével. Sok mindent ki lehet próbálni azoknál is.


Mint minden folyadék elkészítésekor szükséges figyelembe venni a következőket:

-VG és PG össz aránya
-Ellenállás
-Kazántér mérete
-Levegőmennyiség
-Hány watton vépelünk
-Nikotinmennyiség
-Egyedi vaper ízlést

Azt nem írtam le, hogy függ attól, hogy milyen aroma és milyen receptet és stílust követünk. Lényegében nincs erre külön szabály.
Az aromák adagolásáról, ha nem tudunk semmit, hogy hány%-ban keverjük be, akkor érdemes a következőket figyelembe venni:
-az aroma színe
-az aroma illata (Ha nagyon erős illata van vagy más, mint amire számítani lehet, akkor lehet, hogy nagyon tömény)

Fontos! A keveréseknél mindig címkézzük fel a flakonokat, hogy mi és hány%-ban, milyen erősségben van benne, így ha ne mis emlékszünk pontosan a keverési arányokra, ott lesz rajta (egy kis darab papír, toll és cellux).


Közösségi modul:

Shop

Contact Us

Information


-